Vargkvint - Hav

OUT 05.04.19 (PCR008) on LIMITED EDITION VINYL (200) and DIGITAL

 

Uppvuxen i en kuststad har havet alltid varit del av livet och inspirationen för den nu Stockholmsbaserade multikonstnären Sofia Nystrand, a.k.a Vargkvint, och det naturliga  temat för hennes första fullängdsalbum, ”Hav”.

”Havet har alltid spelat en så avgörande roll för oss, i hur samhällen vuxit fram, hur det fört oss samman, gett oss liv och ligger bakom stora delar av vår mytologi. Samtidigt har stormer, tsunamis och ökade havsnivåer varit en dödsdom för såväl enskilda individer, hela samhällen och nu mänskligheten i stort. Det är i den konflikten – skönheten och hotet, livgivandet och livtagandet, som det här konceptalbumet vuxit fram”, säger Nystrand.

 Precis som dess tema är musiken på ”Hav” lika delar näpen som hotfull, där piano och sång utsmyckas med såg, tramporgel, cittra, klockspel spelat med stråke, en manskör, synthar och field recordings någonstans mellan definitionerna av folk, modern klassisk musik, pop och experimentellt. Gamla, nya och tidlösa narrativ kopplade till havet – folktro, migration och naturens föränderlighet– vävs samman både musikaliskt och i texterna.VagkvintPressPhoto8b_Fabian_Rosenberg_19-02-09(sRGB).jpg

Vargkvint

Inspirerad av hav, skog och naturväsen är Vargkvint det musikaliska projektet av och med Stockholmsbaserade multikonstnären Sofia Nystrand. Efter att på egen hand släppt den lågmälda debut-EP: ”Brus” 2016, plockades den upp av franska Soft Recordings för återutgivning året efter, och hennes första fullängdsalbum, konceptskivan ”Hav”, släpps i april 2019 via piano and coffee records. Genom att kombinera stämningsfulla melodier med ett lekfullt synsätt på arrangemang och instrumentanvändande landar Vargkvints musikaliska uttryck mellan definitionerna av folk, modern klassiskt, pop och experimentell musik, och hon har vid flera tillfällen turnerat internationellt, och uppträtt på bl.a. Q3Ambientfest i Potsdam, Tyskland.